A személyre szabott élményért kérjük, engedélyezd sütijeink használatát!
hu

10 “divatos” szó, melyek pontos jelentését talán nem ismerted

2020. 12. 03. 10:31:55 Pakkolj.hu
10 “divatos” szó, melyek pontos jelentését talán nem ismerted

A ruházati üzletek, webáruházak, tévéreklámok nap, mint nap ontják ránk a divatszakmai kifejezéseket. Ezúttal csokorba gyűjtöttünk néhányat azok közül, melyeket már biztosan sokszor hallottál, de talán nem tudod, pontosan mi is a jelentésük. Garantáltan érnek majd meglepetések. 

1. Angóra

A legfinomabb kötött kelmék, fonalak és szövetek az angóranyúl könnyű, puha szőréből készülnek. Ha egy didergős, téli napon angórapulcsit veszel fel, ölelésétől biztosan jobb kedved lesz.
 

 
blog-pakkolj-hu
 


2. Animal print (Ejtsd: enim(ö)l) 

 

Az angol kifejezés olyan különleges mintázatokat jelent, melyeket állatbőr és állati szőrme ihletett. Leggyakrabban leopárd, kígyó, krokodil, zebra és tigris bőrének egyedülálló szépségű mintáját használják a divatiparban többek között női táskák díszítésére, de nagyon dekoratív és figyelemfelkeltő lehet a zsiráf – vagy tehénbőr motívum is. 
 

 
 
 

3. Antifit (Angolul anti = ellen, fit = passzol)

Ez a trükkös nadrágfazon épp olyan, mintha el lenne szabva. Lényege, hogy nem illeszkedik az alakra; a nadrágszár túl bő, a fenékrész pedig túl alacsony, néha még előnytelenül is mutat. De épp ez adja ennek a stílusnak a báját. 
 
 
blog-pakkolj-hu
 

4. Antik bőr

Nem szükséges visszautaznunk a dicsőséges görög időkig, hisz az antik megnevezés nem erre a korra utal. A vastag bőrből készült táskákat, tárcákat és más holmikat hangsúlyos díszítéssel látják el, megidézve ezzel a középkori bőrművesek munkáit. Az alapanyagot kétféle színűre készítik, így olyan hatást kelt, mintha már rég használatban lenne.
 

 
blog-pakkolj-hu
 
 
5. Arrogáns gallér

Ezzel a furcsa hangzású kifejezéssel egy pulóverkötési módot jelölnek, melyet biztosan te is ezerszer láttál, sőt, alkalmaztál is. Az arrogáns (azaz pimasz, szemtelen) gallér nem más, mint a nyakba kötött pulóver, mely vastag gallérként simul a nyakra.  

 

6. Athleisure (angol, athletic = sportos, leisure = szabadidő)

Egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt, hogy irodába, üzleti környezetbe sportcipőben toppanjon be bárki. De az idő és a divat ezt a szabályt is felülírták. Az athleisure stílus hordhatóvá koronázta a sportcipőt, amely, lássuk be, sokkal kényelmesebb tud lenni, mint egy körömcipő. Ez a stílusjegy hamar megjelent a többi ruhadarabon is, melyek aztán összeolvadtak a munkahelyen hétköznap viselhető, más néven casual stílussal is. Ennek köszönhetően már teljes athleisure – szettekben pompázhatunk, mégis komolyan vesznek.

 

 
blog-pakkolj-hu
 

7. Basics (Ejtsd: béziksz)

A Basics összefoglaló név azokat az alapdarabokat jelöli ruhatárunkban, melyeket kitűnően variálhatunk mindennel, hisz színben és fazonban is illenek határozottabb, egyedibb színvilágú öltözékekhez. Ezek azok a ruhák, melyekhez elég akár egy feltűnőbb nyakláncot, divatos női táskát felvenni, s máris kész a hibátlan öltözet.

 
8. Batik

Ma már házilag is batikolhatunk hipóval, sablonokkal, ám a kelmefestésnek ez a módja eredetileg folyékony viasz használatával történik. Az anyagra ezzel rajzolják meg a kívánt mintát, mely a színezés során megtörik, s ez adja majd a csodás egyedi erezeteket.
 

 
blog-pakkolj-hu
 

9. Beanie (Ejtsd: bíni)

A beanie óriási divat az idei őszi – téli szezonban is. A vastagon kötött, bojt nélküli sapkát nevezik így, melyet akár homlokba húzva, akár hátratolva is viselhetünk, attól függően, mennyire szűk vagy bő a fazonja. Az alap persze most is az, hogy mi áll jól. 

 

 
blog-pakkolj-hu
 

10. Bermuda
A bermuda nadrágot természetesen mindenki ismeri: legfeljebb térdig érő sort részben vasalt éllel, mely derékban bőséghajtással, felhajtással készül. Azt azonban talán nem tudtad róla, hogy származási helyén, az atlanti-óceáni Bermuda-szigeteken üzleti öltözékként, blézerrel is viselik.
 
 
blog-pakkolj-hu
 

Reméljük, ezzel az összeállítással sikerült eloszlatunk a bizonytalanságod néhány divatszakmai kifejezéssel kapcsolatban. Ha tetszett ez a rövid gyűjtemény, kövess minket, mert jelentkezünk még hasonlóval. 
 
Fotók: Wikipedia, Pinterest
Forrás: divatlexikon.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Divat Életmód