Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
10.000 Ft felett ingyen szállítás Packetával és FOXPOSTTAL 10.000 Ft felett ingyen szállítás Packetával és FOXPOSTTAL

10 “divatos” szó, melyek pontos jelentését talán nem ismerted

Pakkolj.hu
2020. 12. 03. 10:31:55
10 “divatos” szó, melyek pontos jelentését talán nem ismerted

A ruházati üzletek, webáruházak, tévéreklámok nap, mint nap ontják ránk a divatszakmai kifejezéseket. Ezúttal csokorba gyűjtöttünk néhányat azok közül, melyeket már biztosan sokszor hallottál, de talán nem tudod, pontosan mi is a jelentésük. Garantáltan érnek majd meglepetések. 

1. Angóra
 
A legfinomabb kötött kelmék, fonalak és szövetek az angóranyúl könnyű, puha szőréből készülnek. Ha egy didergős, téli napon angórapulcsit veszel fel, ölelésétől biztosan jobb kedved lesz.
 
 
blog-pakkolj-hu
 

2. Animal print (Ejtsd: enim(ö)l) 

 
Az angol kifejezés olyan különleges mintázatokat jelent, melyeket állatbőr és állati szőrme ihletett. Leggyakrabban leopárd, kígyó, krokodil, zebra és tigris bőrének egyedülálló szépségű mintáját használják a divatiparban többek között női táskák díszítésére, de nagyon dekoratív és figyelemfelkeltő lehet a zsiráf – vagy tehénbőr motívum is. 
 
 
 
 
3. Antifit (Angolul anti = ellen, fit = passzol)
Ez a trükkös nadrágfazon épp olyan, mintha el lenne szabva. Lényege, hogy nem illeszkedik az alakra; a nadrágszár túl bő, a fenékrész pedig túl alacsony, néha még előnytelenül is mutat. De épp ez adja ennek a stílusnak a báját. 
 
 
blog-pakkolj-hu
 
4. Antik bőr
 
Nem szükséges visszautaznunk a dicsőséges görög időkig, hisz az antik megnevezés nem erre a korra utal. A vastag bőrből készült táskákat, tárcákat és más holmikat hangsúlyos díszítéssel látják el, megidézve ezzel a középkori bőrművesek munkáit. Az alapanyagot kétféle színűre készítik, így olyan hatást kelt, mintha már rég használatban lenne.
 
 
blog-pakkolj-hu
 
5. Arrogáns gallér
 
Ezzel a furcsa hangzású kifejezéssel egy pulóverkötési módot jelölnek, melyet biztosan te is ezerszer láttál, sőt, alkalmaztál is. Az arrogáns (azaz pimasz, szemtelen) gallér nem más, mint a nyakba kötött pulóver, mely vastag gallérként simul a nyakra.  
 
 
6. Athleisure (angol, athletic = sportos, leisure = szabadidő)
 
Egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt, hogy irodába, üzleti környezetbe sportcipőben toppanjon be bárki. De az idő és a divat ezt a szabályt is felülírták. Az athleisure stílus hordhatóvá koronázta a sportcipőt, amely, lássuk be, sokkal kényelmesebb tud lenni, mint egy körömcipő. Ez a stílusjegy hamar megjelent a többi ruhadarabon is, melyek aztán összeolvadtak a munkahelyen hétköznap viselhető, más néven casual stílussal is. Ennek köszönhetően már teljes athleisure – szettekben pompázhatunk, mégis komolyan vesznek.
 
 
blog-pakkolj-hu
 

7. Basics (Ejtsd: béziksz)
 
A Basics összefoglaló név azokat az alapdarabokat jelöli ruhatárunkban, melyeket kitűnően variálhatunk mindennel, hisz színben és fazonban is illenek határozottabb, egyedibb színvilágú öltözékekhez. Ezek azok a ruhák, melyekhez elég akár egy feltűnőbb nyakláncot, divatos női táskát felvenni, s máris kész a hibátlan öltözet.
 
 
8. Batik
 
Ma már házilag is batikolhatunk hipóval, sablonokkal, ám a kelmefestésnek ez a módja eredetileg folyékony viasz használatával történik. Az anyagra ezzel rajzolják meg a kívánt mintát, mely a színezés során megtörik, s ez adja majd a csodás egyedi erezeteket.
 
 
blog-pakkolj-hu
 

9. Beanie (Ejtsd: bíni)
 
A beanie óriási divat az idei őszi – téli szezonban is. A vastagon kötött, bojt nélküli sapkát nevezik így, melyet akár homlokba húzva, akár hátratolva is viselhetünk, attól függően, mennyire szűk vagy bő a fazonja. Az alap persze most is az, hogy mi áll jól. 
 
 
blog-pakkolj-hu
 

10. Bermuda
 
A bermuda nadrágot természetesen mindenki ismeri: legfeljebb térdig érő sort részben vasalt éllel, mely derékban bőséghajtással, felhajtással készül. Azt azonban talán nem tudtad róla, hogy származási helyén, az atlanti-óceáni Bermuda-szigeteken üzleti öltözékként, blézerrel is viselik.
 
 
blog-pakkolj-hu
 

Reméljük, ezzel az összeállítással sikerült eloszlatunk a bizonytalanságod néhány divatszakmai kifejezéssel kapcsolatban. Ha tetszett ez a rövid gyűjtemény, kövess minket, mert jelentkezünk még hasonlóval. 
 
Fotók: Wikipedia, Pinterest
Forrás: divatlexikon.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Divat Életmód