A személyre szabott élményért kérjük, engedélyezd sütijeink használatát!
hu

Te szoktad fertőtleníteni a táskád? Így csináld!

2021. 02. 24. 10:35:18
Te szoktad fertőtleníteni a táskád? Így csináld!

Lassan egy éve, hogy betette lábát az életünkbe a covid-19, melynek köszönhetően a higiénia fontossága az egekbe szökött. Felmosunk, fertőtlenítünk, a ruháinkat azonnal mossuk, ha zsúfolt helyen tartózkodtunk. De a táskánkat mindig elfelejtjük megtisztítani. Most elmondjuk, miért fontos ez, és hogy hogyan csináld!

Mostanra álmunkból felkeltve be tudjuk mutatni a tökéletes kézmosást (legalább 20 másodperc, körömsikával), és akadémiai székfoglalót tartunk a textilmaszkok optimális tisztításáról. Tudjuk, hogy egy kellemes metrózás után hazaérve a ruháinkat máris be kell hajítanunk a mosógépbe, és lehetőleg 60 fokon kimosni.

Mert hiszen leültünk benne a közlekedési eszközön, és bár tudjuk, hogy manapság kínos gonddal fertőtlenítek, azért az ördög nem alszik.

De valahogy megfeledkezünk arról, hogy a táskánk is velünk van abban a metrókocsiban, és ugyanannyira ki van téve a kórokozók érdeklődésének, mint a kabátunk, cipőnk.

Gondold végig, hogy egy ösztönös mozdulatsor alatt hányszor érintkezhet a táskád ezekkel a nem kívánatos potyautasokkal!

Induljunk ki abból, hogy általában kapaszkodsz a metrón, vagyis a napi sok ezer utas által összefogdosott korlátokat szorongatod.

Bámészkodsz, gondolkozol az élet értelmén, majd meghallod, hogy a mobilodra üzenet érkezett. Nosza, kapsz a táskádhoz, zippzár ki, a kapaszkodós kezeddel feltúrod a táska belsejét.

A telefont diadalittasan kiemelve, még mindig a kapaszkodós kezeddel, az arcodhoz teszed. Fincsi, mi?
 

táska-fertőtlenítése-blog-pakkoljhu


Végül is miért kell fertőtleníteni a táskákat?

A válasz: azért fontos a gondos tisztítás, mert a vírus képes életben maradni néhány napig különböző felületeken is. Hogy a sok fertőző nyalánkságot az otthonodon kívül hagyhasd, nagyon fontos, hogy hazaérve ne feledkezz meg a táskád fertőtlenítéséről sem.

Ennek módját mindig az határozza meg, hogy kedvenc kiegészítőd milyen anyagból készült. Ezt a gyártó a termék belsejébe varrt kezelési útmutatón tünteti fel, itt olvashatod tehát, milyen kezelésnek vetheted alá a táskád, és mi az, amivel kárt okoznál neki. 

Bármilyen szert választasz is, hasznos lehet kipróbálni a tisztításra ítélt táska egy kevésbé látható részén, hogy kiderüljön, valóban bírja-e az anyag. 

1. Bőrtáska fertőtlenítése

Ha bőrtáska fertőtlenítése a cél, ne használj oldószert vagy körömlakklemosót, mert ezek károsítják az anyagot.

Legjobb a meleg szappanos víz, illetve a szappantartalmú tisztítószerek, a szappan ugyanis kölcsönhatásba tud lépni a vírus felületével, lebontja, vagyis lényegében elpusztítja azt.

Megfelelő lehet egy fertőtlenítő tisztítókendő is, amivel alaposan áttörlöd a táskát kívül - belül.

Gondolj arra azonban, hogy a táska bőrét ugyanúgy kiszáríthatják a sűrűn használt tisztítószerek, mint a kezedet, ezért érdemes néha bőrápoló kendőt is használni.
 

táska-tisztítása-blog-pakkoljhu


2. Szintetikus anyagú táska fertőtlenítése


Ha valamilyen szintetikus anyagból készült a táskád, akkor kerüld az alkoholos vagy klór alapú tisztítószereket, oldószereket. A szappan ebben az esetben is jó választás.

Műszálas táskát tisztítani egyszerűbb, mivel ezek az anyagok nem szívnak be semmit, így elegendő csak áttörölni őket.

Ha igazán szerencsés vagy, még az is megeshet, hogy a táskád mosógépben mosható. Ezt a fent megénekelt kezelési útmutatón ellenőrizheted, ahol a mosás hőfokát is jelzik. 
 

táska-tisztítása-blog-pakkoljhu


3. Textil táska fertőtlenítése


A textiltáska tisztításának nagy hagyománya van, úgy hívják, hogy mosás.

Mielőtt azonban lendületből behajítanád a mosógépbe, táncot járva, hogy milyen egyszerű is a dolgod, azért ellenőrizd, hogy milyen hőfokon moshatod.


Az sem mellékes, hogy engedheti-e a színét, vagy pancsikolhat a kedvenc fehér pólód társaságában anélkül, hogy átfestené szegényt.

Érdemes az öblítőhöz keverni 30 - 40 milliliter ecetet is, amely fertőtlenítő hatással bír, és még a vízkő lerakódást is gátolhatja. 

 

táska-fertőtlenítése-blog-pakkoljhu


Bízunk benne, hogy sikerült segítséget adnunk táskád szakszerű tisztításához, s a felsorolt módszerek segítségével az ajtón kívül tarthatod a koronavírust. Vigyázz magadra, hisz az egészség a legfontosabb!

Fotók: pixabay

Szeretnéd felhívni ismerőseid figyelmét is a táskájuk tisztítására? Ha igen, oszd meg velük ezt a cikket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek