A személyre szabott élményért kérjük, engedélyezd sütijeink használatát!
hu

Irány a hatvanas évek! Retro fotókon az akkori táskadivat

2021. 03. 10. 17:56:19
Irány a hatvanas évek! Retro fotókon az akkori táskadivat

Minden fénykép olyan, mint egy történelemkönyv. A régi épületek, autók, férfiak, nők és gyerekek mind meséket mondanak nekünk arról, milyen volt az élet és a divat az ő idejükben. Néha nagyokat mosolygunk egy-egy ilyen fotót böngészve, mert az akkori hajviseletek, ruhadarabok ma sokszor furcsának tűnnek. Gyere velünk egy kis divattörténeti időutazásra az 1960 – 70-es évekbe, amikor nagyszüleink és szüleink járták az utcákat az akkori módi szerinti öltözékekben, táskákkal a kezükben, vállukon. Vajon találsz köztük ismerős arcot vagy helyet? 

 

1. Táskaüzlet és babaklinika Budapesten 

A fotón látható táskaüzletet Budapesten, a Múzeum körút 5. szám alatt fényképezték le 1961-ben. Érdekesség, hogy a kép a Budapesti Rendőr - főkapitányság helyszínelési fotói közül származik. Nézd csak meg alaposan a kirakatot! Ugye, hogy a kínálat egészen hasonlít a maihoz? A babaklinika viszont már történelem.
 

pakkoljhu-blog-táskadivat-az-1960-as-években

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10


2. Őszi kirakat 


Tölgyfalevelekkel díszített üvegportál, ezúttal 1969 – ből. A választék itt is kísértetiesen hasonlít a ma divatos női táskák seregéhez. De talán nem is meglepő, hisz a hatvanas évek divatja újra és újra visszaköszön. Ha kicsit kinagyítjuk a képet, olvashatóak az árak is.
 

Mai ésszel 234 Ft egy női kézitáskáért értelmezhetetlen összegnek tűnik, ám - édesapám elmondása szerint - abban az időben egy havi fizetés 800 – 1000 Ft volt. Szóval a 234 Ft-os női táska igencsak drágának számíthatott. 
 

pakkoljhu-blog-táskadivat-az-1960-as-években

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor


3. Kis kedvenc szökésben


Ezt az aranyos kis szőrmókot 1965 – ben kapták lencsevégre, sajnos nem tudni, hol. Talán üdülni indultak vele és ez volt a legpraktikusabb mód a szállítására? De az is lehet, hogy egy kisgyerek kapta ajándékba, és ez a férfi utazótáska volt a csomagolás. 
 

pakkoljhu-blog-táskadivat-az-1960-as-években

Forrás: Fortepan / Album013


4. A legdivatosabb női táskák, amiken mindenkinek megakadt a szeme


1972 – ben járunk Dombóváron, a Hunyadi tér 2. szám alatt működő Napsugár Áruházban. A polcokon büszkén tornyosulnak a vevők által bizonyára leginkább keresett fekete és barna női kézitáskák, bőröndök, retikülök. Minden, amire egy divatos korabeli nőnek csak szüksége lehetett a hétköznapokban, vagy éppen akkor, ha víkendre indult Hajdúszoboszlóra. 
 

pakkoljhu-blog-táskadivat-az-1960-as-években

Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor


5. Magyar modellfotózás Londonban


Ritka felvételt őrzi a Fortepan, hiszen 1973 – ban a legtöbb vasfüggönyön innen lakó földi halandó számára csak tiltott álom lehetett egy utazás Londonba. A kép a Trafalgar Square – en készült, szemben a londoni Nemzeti Galériát láthatjuk.
 

Előtérben Fekete Klári manöken mosolyog ránk, öltözékét pedig egy olyan napsárga válltáska koronázza meg, amely 2021-ben a legnagyobb divat lett! A történelem tényleg ismétli önmagát. 
 

pakkoljhu-blog-táskadivat-az-1960-as-években

Forrás: Fortepan / Schiffer Pál


Reméljük, te is élvezted ezt a kis kiruccanást a múltba. Ha közelebbről is vetnél egy pillantást a ma kapható divatos női táskákra, ugorj fejest női táska kollekciónkba!

Ismerőseid számára is érdekes élmény lehet ez a cikk? Akkor oszd meg velük is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Divat Életmód