A sütiket azért használjuk, hogy személyre szabott tartalmakat és hirdetéseket jeleníthessünk meg számodra, illetve hogy biztosítsuk oldalunk megfelelő működését és látogatottságunk elemzését.  
hu

Az örök Mademoiselle - 50 éve hunyt el Coco Chanel

2021. 01. 14. 10:47:52
Az örök Mademoiselle - 50 éve hunyt el Coco Chanel

 

Több, mint ötven éve, hogy a XX. század legnagyobb hatású női divattervezője, Coco Chanel földi szabászműhelyét felcserélte az égi szalonokra. Ő szabadította meg - és fel - a nőket a fűzőtől és a párnáktól, divatba hozta a gyöngysort, s megteremtette a minden alkalomra tökéletes „kis fekete ruha" fogalmát. De hogyan lett Chanelből legenda? Cikksorozatunkban ennek eredünk nyomába.

Az első leckék

Gabrielle Bonheur Chanel gyermekkora nem volt épp eseménytelen és boldog. Varrónőként dolgozó édesanyja halála után apja úgy döntött, új életet kezd Amerikában, ám ebből kihagyta öt gyermekét. Chanel két fivére egy tanyára került munkásnak, Gabrielle és lánytestvérei pedig a ciszterciek árvaházába. Chanel majdani stílusának semleges színei, a keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés mind az árvaház nővéreinek egyenruháját idézik.

A legenda szerint a Chanel divatház emblémája is az itt töltött évek emléke, melyet a ciszterci rózsaablakokon összefonódó "C" betűk ihlettek.

18 éves korában Gabrielle a moulins-i Notre Dame intézetbe került, itt tanulta meg a varrás minden csínját - bínját, melyet kezdetben babaruhák és kelengyék készítésénél kamatoztatott. 

 


Coco születése

Hogyan lett Gabrielle-ből Coco? A színpadnak köszönhető. Néhány évvel később Gabrielle megelégelte a varrást és színpadi babérokra vágyott, így szerepet vállalt a „La Rotonde” című, kávézókban előadott darabban. Rövidesen már olyan szerepet is kapott, melyben énektudását is bizonyítani kellett. Olyan sikerrel adta elő a „Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro?"című dalt, hogy ettől fogva mindenki "Coco"nak hívta.
 

 


 

Az út elején

Coco Chanelt rangos és jómódú férfiak rajongták körül, akik segítségével belépett a felső tízezer világába, megismerte szokásaikat, etikettjüket, később pedig első szerelme jóvoltából megvásárolt egy párizsi garzont. Itt rendezte be első kalapüzletét, majd üzletet nyitott a Vendome tér közelében, a luxusban fürdő párizsi felső tízezer fellegvárában. Kalapkölteményei óriási sikert arattak, így hamarosan megnyitotta első butikját is, ahol a kalapok mellett ruhák, szépségápolási termékek és ékszerek közül is válogathattak vagyonos vevői.
 

 

Saint Jean de Luz, 1917 - Coco Arthur "Boy" Capellel


„Egy női parfüm, aminek nő illata van”

A fogalommá vált parfüm, a Chanel Nr. 5 születése sem szokványos történet. Coco a francia Riviérán ismerkedett meg Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel, akit felkért, hogy alkosson számára egyedi illatot. Coco ebben is úttörőnek számított: a karakteres virágillatot árasztó Chanel Nr. 5 lett az első mesterségesen alkotott parfüm, példája nyomán pedig a többi divatház is saját nevével fémjelzett illatokat kezdett árusítani. 

S hogy miért éppen az ötös számot viseli az ikonikus illatköltemény? A titok Coco Chanel egyedülálló személyiségében keresendő: a neki bemutatott illatminták közül szándékosan az ötös számút választotta, mivel ez volt a szerencseszáma.
Így mesélt döntéséről: "A kollekciómat az ötödik hónap ötödik napján indítom el a piacon, így hagyjuk meg neki az ötös számot, amely majd szerencsét hoz neki is".

Mint tudjuk, a történelem őt igazolta.

 

 

 

Ne feledd, a következő cikkben folytatjuk Coco történetét! 

Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg másokkal is.


Fotók: Pinterest, Vogue, Chanel.com

Forrás: Wikipedia

Tartalomhoz tartozó címkék: Divat